Urbanity vydává nový ESG report. Potvrzuje v něm závazek k udržitelné výstavbě výrobních kampusů

3.10.2024
Už druhý ESG report přibližuje pokrok, kterého dosáhla společnost Urbanity v oblasti environmentální a společenské odpovědnosti za rok 2023. Všechna data a klíčové ukazatele mapující misi v oblasti developmentu výrobních kampusů nové generace shromáždili ve spolupráci s expertním týmem Frank Bold Advisory.
ESG reportingu jsme se společně s Urbanity začali věnovat už v roce 2021 a společně jsme připravili robustní ESG strategii a také první neregulovaný report za rok 2022.
Nemovitosní skupině to vyneslo jako vůbec první společnosti z oblasti real estate umístění v žebříčku ESG Rating 2023 vyhlašovaném Asociací společenské odpovědnosti. Zařadili se tak mezi Top 10 firem v kategorii malých a středních podniků a v nastaveném trendu pokračují dál. V uplynulém období pak Urbanity rozšiřovalo energetickou soběstačnost výrobního kampusu v Tachově a připravovalo se na budování dalšího v Bruntálu.
„Naší strategií je budovat výrobní kampusy nové generace, které splňují nejpřísnější standardy a zároveň vytvářejí hodnotu pro společnost. Chceme dělat věci tak, aby měly skutečný pozitivní dopad na místní komunity a na zaměstnance, kteří pracují v našich areálech. Usilujeme o reálné zmírňování negativních dopadů na životní prostředí a tam, kde je to možné, dokonce o pozitivní impakt,“ uvedl Roland Hofman, CEO Urbanity.

Klíčové milníky Urbanity v ESG reportu:

  • Urbanity Campus Tachov získal certifikaci BREEAM Communities na úrovni Excellent, čímž se stal se vůbec první městskou čtvrtí s tímto oceněním v ČR a také úplně prvním takto certifikovaným projektem s výrobním zaměřením na světě. Tento areál využívá zelenou energii ze solárních panelů, které loni pokryly 40 % energetických potřeb areálu
  • Významné investice do obnovitelných zdrojů v Tachově zahrnují rozšíření střešní solární elektrárny o výkonu5 MWp a instalaci bateriového úložiště s kapacitou 1,4 MWh, což zajišťuje vyšší energetickou nezávislost.
  • ​V Urbanity se zaměřili také na snižování emisí skleníkových plynů. V roce 2023 došlo ke snížení spotřeby energie ve stávajících objektech kampusu Tachov o více než 80 % díky rekonstrukci budov, včetně instalace LED osvětlení a nových izolačních materiálů.
  • ​​Urbanity začalo připravovat budování dalšího areálu: Urbanity Campus Bruntál přinese více než 55 000 m² nových výrobních a logistických prostor, čímž podpoří místní zaměstnanost a rozvoj.​
„Rok 2023 byl pro nás potvrzením, že cesta, kterou jsme zvolili, je nejen hodnotově správná z pohledu vysokých nároků v oblasti udržitelnosti a architektury, které máme na naše průmyslové areály, ale je také v praxi oceňovaná našimi klienty, místními obyvateli i odbornou komunitou. S projektem Urbanity Campus Tachov jsme bodovali v prestižní soutěži Estate Awards 2023, kde jsme zvítězili v kategorii Udržitelnost a ekologie a také jsme získali ocenění Nejlepšího průmyslového projektu. V rámci 25. ročníku prestižní soutěže „Best of Reality – Nejlepší z realit“ získal kampus ještě první místo v kategorii Průmyslové a logistické areály,“ dodává Hofman.
Plánovaný Urbanity Campus Bruntál.
Rokem 2023 to ale nekončí. V dubnu 2024 se Urbanity Campus Tachov zařadil mezi nejlepší udržitelné projekty v ČR. Bodoval v soutěži na Czech & Slovak Sustainability Summit. V září byla navíc oceněna budova GAMA v Urbanity Campus Tachov, kde projekt převzal prestižní cenu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR udělovanou v rámci soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. Porota zde ocenila moderní technické řešení a vyzdvihla pojetí přilehlého okolí s dostatkem zeleně a relaxačních zón.

Nový ESG report obsahuje i strategický výhled

V Urbanity se chtějí nadále zaměřovat na novou výstavbu v brownfieldech i renovaci již existujících areálů, důležité je využívání obnovitelných zdrojů energie. V letošním roce pracuje Urbanity na dalších investicích do udržitelných technologií, včetně rozšíření fotovoltaických elektráren a zavedení nových environmentálních standardů ve všech našich projektech. „Rok 2024 je nejen ve znamení dalšího růstu našeho projektu v Tachově, ale také otevíráme další kapitolu v naší vizi transformace brownfieldů. Zahajujeme totiž dlouho chystanou výstavbu Urbanity Campusu Bruntál, se kterým máme stejně ambiciózní větší plány,“ zdůrazňuje Hofman.

Získejte náskok díky ESG reportingu

Pomáháme firmám nastavit ESG strategii a zpracovat ESG reporting podle nové evropské legislativy, a získat tak klíčová data pro své klienty, obchodní partnery a finanční instituce.
ESG Domluvte si u nás konzultaci

Stahujte praktické ESG Guidelines

Prošli jsme stovky stran právních a technických dokumentů k tématu ESG reportingu a směrnice CSRD. Zaregistrujte se a pošleme Vám unikátní ESG Reporting Guidelines, sadu praktických materiálů k EU legislativě včetně due diligence a e-book Bold Future o udržitelném byznysu.

Náš mezinárodní expertní tým přináší do Česka špičkovou odbornost v oblasti ESG.

Analýza dvojí materiality

Posoudíme Vaše dopady, rizika a příležitosti, abyste byli připraveni na sběr dat a tvorbu zprávy o udržitelnosti.

ESG reporting pro holdingy

Poradíme si i s komplikovanou strukturou velkých společností a zkonsolidujeme data od členů vašeho holdingu.

Výpočet uhlíkové stopy

Spočítáme uhlíkovou stopu vaší společnosti ve Scope 1, 2 a 3.

ESG report podle ESRS standardu

Připravíme s Vámi ESG report tak, aby byl v souladu s novou legislativou CSRD.

ESG Workshop

Provedeme Vás legislativním rámcem ESG reportingu a vysvětlíme souvislosti a potřebné kroky.

PR, marketing a event management

Pomůžeme vám, aby vaše práce byla vidět. Umíme komunikovat náročná a odborná témata tak, aby byla srozumitelná pro každého.

Jsme součástí expertní skupiny
Frank Bold

Přihlásit se k odběru newsletteru