Kdo si udělá zkušební ESG report, nebude zaskočen. Auditoři už se po nich ptají

21.8.2024
Pro holdingové společnosti s komplikovanou strukturou bude správná příprava ESG reportů za rok 2025 náročná, a proto v posledních týdnech od řady auditorů slyšíme apelování na včasnou přípravu formou neregulované zprávy o udržitelnosti za rok 2024 už teď.
Směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) o podávání zpráv o udržitelnosti dopadá jen v Česku na více než tisícovku velkých firem, které budou muset poprvé povinně reportovat už za rok 2025. Auditoři se však zejména velkých holdingů už teď ptají na podklady, zjišťují, jak se připravují a často doporučují vyzkoušet si vše ještě v roce 2024 takzvaně nanečisto.
Takový krok není jen o splnění budoucích povinností, ale také o efektivním řízení byznysových a reputačních rizik a využití příležitostí spojených se změnou klimatu a udržitelností. Včasná a kvalitní příprava pomůže držet krok s trhem a naplnit očekávání investorů a dalších zainteresovaných stran. 
Experti na reporting z Frank Bold Advisory ale upozorňují - pokud s přípravou nezačnete do konce roku, v následujícím roce už nebudete mít dostatek prostoru na zkušební kolo. 
Co teď?

1. Udělejte neregulovanou zprávu. Umožní vám připravit se na náročné požadavky ostrého reportingu

Zajistěte si náskok a inspirujte se lídry na trhu, jako jsou Philip Morris International nebo ČEZ, kterým už naši experti z Frank Bold Advisory s přípravou reportingu udržitelnosti s předstihem pomáhají.
Včasná příprava umožní holdingovým společnostem lépe se připravit na náročné požadavky regulované zprávy o udržitelnosti, která bude od roku 2025 povinná. Zkušební report za rok 2024 vám poskytne dostatečný předstih pro zavádění potřebných procesů a sběr dat, což minimalizuje riziko konfliktů, časových průtahů a jiných problémů při přípravě ostré zprávy.

2. Včasným zapojením auditorů už do zkušebního reportingu získáte náskok

Požadavky na regulovanou zprávu o udržitelnosti s ohledem na konsolidaci budou náročné, proto je včasné zapojení auditorů do procesu už v rámci předvýstupu zásadní. Auditoři často vyžadují precizní přípravu ESG reportingu v souladu s ESRS a implementačními vodítky EFRAG. Nezřídka se objevují také požadavky na seznámení se s dvojí materialitou a připravovanými zprávami o udržitelnosti, přestože povinnost reportovat budou společnosti mít až za rok 2025. 

3. Máte poslední tři až pět měsíců, pak už musíte chystat regulovaný report

Čas pro přípravu zkušebního reportu se krátí a pokud se skupinovému reportingu nezačnete věnovat v následujících 3 až 5 měsících, v příštím roce už na tvorbu zkušebního neregulovaného reportu za rok 2024 nebudete mít prostor. Pozdější práce na zkušebním reportu by se mohla dostat do konfliktu s tvorbou regulované zprávy, která musí pokrývat celý finanční rok 2025. 

4. Svěřte se do rukou expertů. Byli jsme u přípravy standardů i velkých projektů

Příprava zprávy o udržitelnosti je obsáhlá a komplexní, nebojte se proto využít podpory expertů z oboru. Ať už potřebujete konsolidovat dvojí materialitu napříč skupinou, a to i z různých sektorů, vytvořit konsolidovanou zprávu o udržitelnosti nebo nastavit efektivní řízení celého procesu reportingu udržitelnosti napříč skupinou, můžete se obrátit na nás. 
V našem týmu je mimo jiné člen Sustainability Reporting Boardu EFRAG Filip Gregor, hlavní ESG expert ve Frank Bold, který se na tvorbě standardů na evropské úrovni přímo podílel, a spolupracujeme také s ESG konzultantem Mikem Jenningsem, který spolu s Filipem Gregorem implementoval velké projekty.
Experti Frank Bold Advisory svou odbornost podpořili řadou praktických zkušeností z konsolidace reportingu velkých společností, a to jak na české, tak i globální úrovni. Mezi naše klienty, se kterými na včasné přípravě na reporting udržitelnosti spolupracujeme, patří například ČEZ, Shimano, Teplárna České Budějovice, Philip Morris International nebo Yara International.

Získejte náskok díky ESG reportingu

Pomáháme firmám nastavit ESG strategii a zpracovat ESG reporting podle nové evropské legislativy, a získat tak klíčová data pro své klienty, obchodní partnery a finanční instituce.
ESG Domluvte si u nás konzultaci

Stahujte praktické ESG Guidelines

Prošli jsme stovky stran právních a technických dokumentů k tématu ESG reportingu a CSRD. Zaregistrujte se a pošleme Vám unikátní ESG Reporting Guidelines, sadu praktických materiálů k EU legislative včetně due diligence a e-book Bold Future.

Naše služby

ESG Workshop

Provedeme Vás legislativním rámcem ESG reportingu a vysvětlíme souvislosti a potřebné kroky.

Výpočet uhlíkové stopy

Spočítáme uhlíkovou stopu vaší společnosti ve Scope 1, 2 a 3.

Analýza dvojí materiality

Posoudíme Vaše dopady, rizika a příležitosti, abyste byli připraveni na sběr dat a tvorbu zprávy o udržitelnosti.

Kompletní ESG reporting

Zpracujeme pro Vás kompletní zprávu o udržitelnosti v souladu se závaznými standardy ESRS.

ESG reporting pro holdingy

Poradíme si i s komplikovanou strukturou velkých společností a zkonsolidujeme data od členů vašeho holdingu.

PR, marketing a event management

Pomůžeme vám, aby vaše práce byla vidět. Umíme komunikovat náročná a odborná témata tak, aby byla srozumitelná pro každého.

Jsme součástí expertní skupiny
Frank Bold

Přihlásit se k odběru newsletteru