Case study: Zajistili jsme publicitu úspěšnému soudnímu sporu investora s městem Hodonín

15.7.2024
Naše advokátní kancelář Frank Bold Advokáti úspěšně zastupovala místního investora ve věci žaloby na město Hodonín z důvodu netransparentního prodeje městského pozemku. Od začátku případu byla součástí prací také zapojení PR-týmu z Frank Bold Advisory. Klientovi jsme poskytli kompletní komunikační servis, jehož cílem bylo kauzu zviditelnit zejména v lokálním tisku a dostat informace k veřejnosti.

Shrnutí případu

Společnost ELVOREV usilovala o odkup městského pozemku v centru Hodonína, kde plánovala výstavbu zdravotního střediska se specializovanými ordinacemi. Město Hodonín však pozemek bez veřejné soutěže a za nižší cenu (o 1,3 milionů Kč) prodalo společnosti REAG PLUS, která měla záměr přesunout na pozemek již existující kardiovaskulární centrum. 
Ilustrační foto, Hodonín. Autor: Antonín Pospíšil,  Mapy.cz
Advokátní kancelář Frank Bold zastupovala společnost ELVOREV v žalobě proti městu Hodonín, v níž se domáhala zrušení prodeje pozemku. Soudkyně Okresního soudu v Hodoníně na konci května vynesla zatím nepravomocný verdikt, kterým potvrdila stanovisko žalující společnosti ELVOREV a označila prodej pozemku za neoprávněný. Pozemek se tudíž vrací do vlastnictví města a bude muset dojít k vypořádání bezdůvodného obohacení mezi smluvními stranami. 

Klíčové body, které jsme využili pro srozumitelnou komunikaci případu

  • Společnost ELVOREV nabídla za pozemek 5 milionů Kč, zatímco REAG PLUS zaplatila pouze 3,7 milionu Kč.
  • Záměr společnosti ELVOREV byl v souladu s regulačním plánem území a nabízel novou zdravotní infrastrukturu ve městě. Naproti tomu plán REAG PLUS vyžadoval změnu regulačního plánu území a pouze přestěhování již existujícího centra, což znamená, že by se zdravotní infrastruktura ve městě výrazně nerozšířila.
  • Majitel společnosti REAG PLUS kandidoval ve volbách do zastupitelstva na kandidátce koaliční strany, která následně prodej pozemku této společnosti schválila.
  • Advokátní kancelář Frank Bold argumentovala, že město Hodonín nepostupovalo transparentně a nejednalo jako řádný hospodář.

Medializace

Kauzu netransparentního prodeje městského pozemku v Hodoníně jsme shrnuli prostřednictvím srozumitelného mediakitu, který jsme rozeslali místním novinářům. 
Kauza byla i díky tomu od počátku sledována ČTK a lokálními médii: už na podzim 2023 informace přinesl například místní Deník, posléze kauzu podrobně rozebrala Mladá Fronta DNES, následně se jí věnoval také Český rozhlas. Zájem o téma soudního sporu projevily také investigativní pořady České televize. 
Paralelně jsme pro klienta zajistili návrhy textů do radničních Hodonínských listů a přidruženou celostránkovou inzerci. 
Díky těmto aktivitám byl mezi novináři, které jsme průběžně informovali o průběhu kauzy, velký zájem o to, jak celý případ dopadne. Vyhlášení rozsudku se tak uskutečnilo za přítomnosti kamer České televize a téma opět rezonovalo v MF Dnes a v lokálním Hodonínském deníku.

Výsledek

Soud rozhodl ve prospěch společnosti ELVOREV a označil prodej pozemku společnosti REAG PLUS za neoprávněný. Podle soudu město udělalo chybu a pozemek se má nyní vrátit do vlastnictví města Hodonín, aby zastupitelstvo následně rozhodlo o jeho dalším osudu. V rozsudku opakovaně zazněla neférovost soutěže a také tlak na rychlé schválení prodeje pozemku předem vybranému zájemci. Toto soudní rozhodnutí je paralelní linií k prověřování trestního oznámení na 17 zastupitelů, kteří o prodeji pozemku rozhodli.

Potřebujete komunikovat vaši kauzu a přiblížit ji širšímu publiku?

Poradíme vám, jaké zvolit kanály a nástroje pro správnou efektivitu.
ESG Domluvte si schůzku

Stahujte praktické ESG Guidelines

Prošli jsme stovky stran právních a technických dokumentů k tématu ESG reportingu a CSRD. Zaregistrujte se a pošleme Vám unikátní ESG Reporting Guidelines, sadu praktických materiálů k EU legislative včetně due diligence a e-book Bold Future.

Naše služby

ESG Workshop

Provedeme Vás legislativním rámcem ESG reportingu a vysvětlíme souvislosti a potřebné kroky.

Výpočet uhlíkové stopy

Spočítáme uhlíkovou stopu vaší společnosti ve Scope 1, 2 a 3.

Analýza dvojí materiality

Posoudíme Vaše dopady, rizika a příležitosti, abyste byli připraveni na sběr dat a tvorbu zprávy o udržitelnosti.

Kompletní ESG reporting včetně zprávy o udržitelnosti

Zpracujeme pro Vás kompletní zprávu o udržitelnosti v souladu se závaznými standardy ESRS.

Vzdělávání, manuály a nástroje

Poskytneme Vám manuály a nástroje k samostatné přípravě ESG reportingu a přístup k expertním vzdělávacím kurzům.

PR, marketing a event management

Pomůžeme vám, aby vaše práce byla vidět. Umíme komunikovat náročná a odborná témata tak, aby byla srozumitelná pro každého.

Jsme součástí expertní skupiny
Frank Bold

Přihlásit se k odběru newsletteru