Case study: Developer Trikaya se připravuje na soulad s Taxonomií EU a ESRS reporting

3.10.2024
V oblasti real estate se vyplatí dlouhodobá spolupráce, díky které jsme ve Frank Bold Advisory schopni proniknout do potřeb klienta a zároveň máme přehled o jeho projektech. Řešení jsou pak rychlejší a efektivnější. Jedním z příkladů je spolupráce s developerem Trikaya, se kterým jsme vedle posouzení souladu s Taxonomií EU pracovali i na dalších ESG tématech.
Realitní skupina Trikaya sdružuje společnosti podnikající v oblasti výstavby a investic do nemovitostí v České republice a dlouhodobě se řadí k takzvaným zeleným developerům. Motivací pro řešení ESG je tedy nejen vylepšení postavení firmy při získávání výhodnějších investic, ale také posilování pozice zeleného developera na trhu.

Jak spolupráce probíhá

Ve Frank Bold Advisory poskytujeme klientům komplexní služby v ESG od úvodních školení, přes zpracování dvoji materiality až po regulovaný reporting. Na základě zkušeností s řadou klientů víme, co je v real estate sektoru podstatné, a v praxi tak vycházíme z ověřených sektorových postupů a měřítek.

Tři klíčová témata pro Trikaya 

  1. Jak dosáhnout na výhodnější financování díky souladu s Taxonomií EU
Trikaya se dlouhodobě snaží prostřednictvím nadstandardně připravených projektů v oblasti udržitelnosti nejen přispívat k větší ochraně životního prostředí a zmírňování negativních dopadů výstavby, ale vnímá to také jako cestu, jak dosáhnout na výhodnější financování. 
Na jaře 2024 jsme proto pro klientovu banku vypracovali report k posouzení souladu s Taxonomií EU, které navazovalo na předběžné posouzení souladu s Taxonomií EU z roku 2022. V tomto reportu jsme na základě podkladů od klienta vyhodnotili, jak významně přispívá projekt klienta Čtvrť Pod Hády ke zmírňování změny klimatu nebo k přizpůsobování se změně klimatu.
Plánovaná Čtvrť Pod Hády v Brně.
V létě 2024 pak od nás klient obdržel návrh rámce pro zelený dluhopis podle Green Bond Principles. Ten má sloužit pro vydání zeleného dluhopisu, kterým bude Trikaya moct částečně financovat realizaci projektu Čtvrť Pod Hády.
  1. Nastavení ESG strategie podle ověřených postupů v sektoru s ohledem na Taxonomii EU
Už v létě 2023 jsme pro Trikayu připravili návrh interní ESG strategie, která definuje hlavní cíle a jakým tématům je potřeba se v blízké budoucnosti věnovat. Strategie je zaměřená na klíčová témata pro sektor nemovitostí a kromě sektorových iniciativ, jako je např. World Green Building Council (WGBC), vychází také z revize směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD) či kritérií Taxonomie EU.
V návaznosti na ESG strategii bylo dalším krokem vytvořit pro klienta Implementační Roadmapu pro komplexní ESG reporting podle ESRS, ve které jsme prakticky popsali, jaké záležitosti je vhodné prioritizovat a jak v čase postupovat.
  1. Příprava ESG reportingu podle pravidel standardů ESRS
I když v dohledné době nebude pro skupinu Trikaya report podle standardů ESRS povinný, jeho včasná příprava je cestou, jak získat náskok a konkurenční výhodu a také reálně podpořit svůj status zeleného developera. Pro Trikayu jsme proto vypracovali report zohledňující v té době aktuální návrh ESRS standardů. Klient ho nyní může poskytnout svým finančním a obchodním partnerům. Součástí reportu je výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2, a mimo jiné i náročný výpočet Scope 3.
Klientovi jsme také dříve pomohli připravit základní smluvní podmínky pro dodavatele, aby od nich mohl do budoucna pravidelně získávat potřebná data o materiálech používaných na stavbě.

Získejte náskok díky ESG reportingu

Pomáháme firmám nastavit ESG strategii a zpracovat ESG reporting podle nové evropské legislativy, a získat tak klíčová data pro své klienty, obchodní partnery a finanční instituce.
ESG Domluvte si u nás konzultaci

Stahujte praktické ESG Guidelines

Prošli jsme stovky stran právních a technických dokumentů k tématu ESG reportingu a směrnice CSRD. Zaregistrujte se a pošleme Vám unikátní ESG Reporting Guidelines, sadu praktických materiálů k EU legislativě včetně due diligence a e-book Bold Future o udržitelném byznysu.

Náš mezinárodní expertní tým přináší do Česka špičkovou odbornost v oblasti ESG.

Analýza dvojí materiality

Posoudíme Vaše dopady, rizika a příležitosti, abyste byli připraveni na sběr dat a tvorbu zprávy o udržitelnosti.

ESG reporting pro holdingy

Poradíme si i s komplikovanou strukturou velkých společností a zkonsolidujeme data od členů vašeho holdingu.

Výpočet uhlíkové stopy

Spočítáme uhlíkovou stopu vaší společnosti ve Scope 1, 2 a 3.

ESG report podle ESRS standardu

Připravíme s Vámi ESG report tak, aby byl v souladu s novou legislativou CSRD.

ESG Workshop

Provedeme Vás legislativním rámcem ESG reportingu a vysvětlíme souvislosti a potřebné kroky.

PR, marketing a event management

Pomůžeme vám, aby vaše práce byla vidět. Umíme komunikovat náročná a odborná témata tak, aby byla srozumitelná pro každého.

Jsme součástí expertní skupiny
Frank Bold

Přihlásit se k odběru newsletteru